VAKANTIEHUIS TSJECHIË ZDONOV 185 'OOIT'

   

  

    
   

Contact
Paul Schotanus
06-25020686

 

     

 

         Klik hier voor Google Maps.

Informatie over reizen in Tsjechië wordt gegeven op http://wikitravel.org/en/Czech_Republic
AUTO De kortste afstand van Gouda naar Zdoňov is 1025 km. Dit is in principe in een enkele dag te rijden als je via de Duitse Autobaan reist en elkaar af kan lossen met rijden. Sneller dan 12 uur (met stops) kan het eigenlijk niet. 
Let op: in Duitsland is het verboden om software met flitspaalsignalering in de auto te hebben, alleen de functie uitzetten is niet voldoende..

De reistijden en afstanden zijn: 

Gouda – Nederlands/Duitse grens : 180 km ( 2 uur)
Nederland/Duitse grens – Duits/Poolse grens : 620 km (6 uur)
Duits/Poolse grens – Pools/Tsjechische grens : 190 km (3 uur)
Pools/Tsjechische grens - Zdoňov : 35 km (45 min)                           

Nederland: Utrecht - Amersfoort - Deventer - Hengelo - Osnabrück

Duitsland: Osnabrück – Hannover – Berlijn – Cottbus - Wroclaw

Polen:

In Polen volgt een stuk van 190 km tot de Pools-Tsjechische grens met eerst een stuk snelweg (wordt aan gewerkt) met soms een stuk erbarmelijk asfalt. De juiste afslag om naar deze grens te rijden is wat lastig te vinden wegens de werkzaamheden aldaar:

 

Je komt op deze weg vol constructies na 110 km een eerste afslag naar Legnica tegen die je niet moet hebben. De volgende afslag (na 118 km in Polen) heet de E65 (en ook de 3) en deze gaat zuid naar JAWOR. Dit is de juiste.

 

In JAWOR moet je goed opletten. Als je de stad binnenrijdt rechtsaf de

3 blijven volgen. In BOLKÓW (na kasteelruine in Świny) moet je de borden volgen CZ en Kamienna Góra (borden CZ blijven volgen) en later naar het grensstadje Lubawka. De weg klimt geleidelijk en het hoogste punt is de grens.

 

Tsjechië:

Dit is een kleine grensovergang (wel 24 uur open) en je komt uit iets NO van Trutnov. De weg daalt nu geleidelijk.

 

Je komt net oost van Trutnov op een wat grotere weg uit; volg daar de richting Náchod. Na enige km is er een brug; de weg buigt rechtsaf en je ziet een grote fabriek. Let op, hier moet je de afslag linksaf nemen (aangegeven is Adršpach). De route voert via Chvaleč naar Adršpach. Na Chvaleč kom je enige behoorlijke haarspeldbochten tegen; dit is een kleine maar erg mooie weg. Na de rotsen van Adršpach (bij de autobussen) is Zdoňov na 2 km links (is aangegeven).

 

Als je Zdoňov binnenrijdt kom je langs een serie huizen links en rechts aan de weg. Op een gegeven moment ga je de beek over en dan ben je vlakbij.
Zdoňov 185 is VOOR de eerste bushalte tegenover een bord “overstekende kinderen. Het is een vierkant wit huis. Als je bij de kerk bent, dan ben je te ver.

 

De weg naar Trutnov over Chvaleč is in de winter gesloten.

Winterroute naar Zdoňov over Úpice, Hronov, Police en Teplice. Tot bij de afsplitsing na Police (naar links, er staat aangegeven ADRSPACH) is de weg gestrooid met zout. Hierna gaat het omhoog en in de winter zijn in dit stuk soms sneeuwkettingen nodig. Na Lachov is de weg weer redelijk vlak langs de rivier tot Adršpach / Zdoňov. Op deze wegen wordt met zand gestrooid en ook in Zdoňov wordt er geruimd.

 

Alternatieve routes

Een alternatieve route naar Zdoňov is zuidelijker via Dresden. Je gaat dan niet door Polen en meer over de autoweg via Praag naar Hradec Králové. Het stuk vanaf Dresden tot Teplice is een kleine weg (er wordt al jaren aan een autobaan gewerkt).

 

Vanaf Teplice volg je Praag (Praha) en als de autobanen bij Praag beginnen moet je eerst de borden TRANZIT en later exact de borden Hradec Králové volgen (goed opletten).

Hierna volg je Náchod - Hronov - Police – Teplice, Adršpach, Zdoňov. 

 

Omdat deze route over de Tsjechische autobaan loopt moet je een tolvignet (dalnici známka) aan de grens kopen, klik hier voor de tarieven . Kost CZK 310 (rond de 13,-) per 10d.

Deze route is 1125 km lang en duurt langer dan de route door Polen, omdat er langer door bergachtig gebied wordt gereden.

 

Overnachtingadviezen

Overnachting is mogelijk op vele plaatsen.

1. Ten zuiden van Berlijn, op de helft van de route, is een nieuwe, goed 'Formule 1' hotel .

2. Vooral in het voormalige Oost-Duitsland zijn in elk dorp “Zimmer Frei” te vinden.

3. Over onderdak in POLEN hebben wij geen ervaring. 

4. In Tsjechië kun je bij particulieren overal onderdak vinden : “Ubytováni” 

Andere tips

In Polen en ook in Tsjechië kan je bij bijna elke benzinepomp pinnen of met creditcard betalen. In Polen langs de snelweg werkt pinpas tot nu toe altijd.


OPENBAAR VERVOER

De City Night Line rijdt ook naar Praag, opstappen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem. Vanaf Utrecht is het ca 13 uur reizen tot aan Praag. Zdoňov is op meerdere manieren per trein en per bus bereikbaar. 

Informatie over het openbaar vervoer in Tsjechië is te vinden op  http://www.vlak-bus.cz/ Vanaf Praag is het ca. 4 uur reizen.
Zdoňov ligt op ca 3 km afstand van Adršpach, waar het boemeltreintje van Teplice nad Metuji naar Trutnov stopt.


VLIEGTUIG
Ten westen van Praag ligt het vliegveld Václav Havel. Auto's te huur, 3 en half uur rijden naar het vakantiehuis.